Thursday, October 21, 2010

เมี่ยงคำ: Miang Kum (Leaf-Wrapped Bite-Size Appetizer)


Miang kham - Wikipedia, the free encyclopedia
Miang kham is a traditional Thai snack. It is often sold in the street, the ingredients separately wrapped in small cellophane or plastic bags.
Origins - Preparation - Alternatives - References
http://en.wikipedia.org/wiki/Miang_kham

Miang Kham, Mieng Kam / ImportFood.com Thai recipe
3 Jun 2009 ... Thai recipe for Miang Kham (also known as mieng kam), and online ethnic grocery store so you can purchase imported Thailand ingredients.
http://importfood.com/recipes/miangkham.html


 เมี่ยงคำ: Miang Kum (Leaf-Wrapped Bite-Size Appetizer)

"เมี่ยงคำ" เป็นอาหารว่างชนิดหนึ่งที่มีคุณค่าทางสมุนไพรสูง เพราะมีคุณสมบัติในการบำรุงรักษาธาตุทั้ง 4 เพื่อให้สมดุลกัน เป็นอาหารที่คนภาคกลางนิยมรับประทานเป็นอาหารว่าง ในช่วงฤดูฝน เนื่องจากเป็นช่วงที่ต้นชะพลูออกใบและยอดอ่อนมากที่สุดและรสชาติดีแต่จริงๆ แล้วเมี่ยงคำสามารถรับประทานเป็นอาหารว่างได้ตลอดทั้งปี แล้วแต่ว่าจะมุ่งรับประทานเพื่อความอร่อยหรือจะรับประทานเพื่อการดูแลสุขภาพ (การปรับสมดุลธาตุในร่างกาย)



เครื่องปรุงน้ำเมี่ยง
  • น้ำตาลปิ๊บ 500 กรัม
  • น้ำตาลทราย 250 กรัม
  • น้ำปลา 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
  • เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ
  • กุ้งแห้งป่น 3/4 ถ้วย
  • มะพร้าวขูดคั่วโขลกให้ละเอียด 1/2 ถ้วย
  • กะปิเผา 1ช้อนโต๊ะ
  • หอมแดงเผา 4 หัว
  • กระเทียมเผา 1 หัวใหญ่
  • ขิงซอย 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
  • น้ำ 1/2 ถ้วย
เครื่องเคียง
  • ใบชะพลู ,ใบทองหลาง (Piper sarmentosum Roxb)
  • มะพร้าวซอยคั่ว
  • ถั่วลิสงคั่ว
  • ขิง
  • หอมแดง
  • มะนาว
  • พริกขี้หนู
  • กุ้งแห้ง
วิธีทำ
  1. โขลกหอมแดงเผา กระเทียมเผา ขิง และกะปิให้ละเอียด
  2. น้ำตาลใส่หม้อตั้งไฟ ใส่น้ำ 1 ถ้วย น้ำปลา เกลือ พอเดือด
  3. ใส่เครื่องที่โขลกไว้
  4. ใส่กุ้งแห้ง มะพร้าวคั่ว มะขามเปียก เคี่ยวต่อจนได้ที่

วิธีการจัดรับประทาน
ให้จัดใบชะพลู หรือใบทองหลางใส่จานวางเครื่องปรุงอย่างละน้อยลงบนใบชะพลู หรือใบทองหลางที่จัดเรียงไว้ตักน้ำเมี่ยงหยอดห่อเป็นคำๆ รับประทาน

......................................................................................................................................................

Miang Kum (Leaf-Wrapped Bite-Size Appetizer) เมี่ยงคำ

"Miang Kham" is a traditional Thai snack in the middle part of Thailand, it is both delicious and healthy. "Miang Kham" can eat all the time but most popular during the rainy season because there are most young leaves (Piper sarmentosum leaves) that most tasty and delicious.

Miang kam is a tasty snack often sold as street food. It involves wrapping little tidbits of several items in a leaf, along with a sweet-and-salty sauce. Chewing all the myriad ingredients together gives taste receptacles on the tongue and mouth a thrilling experience from the rich, roasted flavors of coconut and peanut, to the tanginess of lime with zest and the pungent bursts of diced ginger and chillies. It makes a great party food.

Miang-Kham-เมี่ยงคำ-05Ingredients
Sauce :
1 tablespoon shrimp paste
½ tablespoon sliced shallots
½ tablespoon sliced galangal
1 teaspoon sliced ginger
2 tablespoons chopped dried shrimps
2 tablespoons grated coconut
3 tablespoons chopped unsalted peanuts
1 cup chopped palm sugar
2 ½ cups water

Filling:
5 tablespoons grated coconut, roasted in moderate oven until light brown
3 tablespoons finely diced ginger
3 tablespoons finely diced shallots
3 tablespoons unsalted roasted peanuts
3 tablespoons small dried shrimps, chopped
3 tablespoons finely diced lime
2 tablespoons chopped green bird's-eye chillies
20 edible tree leaves

Preparation:
In a saucepan, combine and heat the shrimp paste, shallots and galangal until you smell the aroma, then let it cool.
Blend the shrimp paste, shallot and galangal mixture with the coconut, peanuts, shrimp and giner in a food processor, or, if you really want to do it the old-fashioned way, pound the ingredients with a mortar and pestle.
Pour the contents into a saucepan, adding the sugar and water. Mix well and keep stirring as it comes to a boil. Reduce the heat and simmer while the mixture shrinks to about a cup, then let it cool.

Serving:Miang-Kham-เมี่ยงคำ-01
Pour the sauce into a small, decorative serving bowl and arrange the edible leaves, dried shrimps, limes, shallots, small hot chilies, peanuts, gingers and roasted coconuts in separate, very small bowls around it on a medium sized platter.

Eating:
Take a leaf and place a small amount of each of the filling ingredients in the middle, top with a spoonful of sauce, and fold up into a little package. Pop the package into your mouth and enjoy the fresh, springy taste

Leaves can be from a variety of edible Thai tree foilage, including Cha Plu (piperaceae) and Thonglaang (coral). Lettuce leaves can also be used as a substitute in the west.


info credit :
http://www.bloggang.com/viewdiary.php?id=jjbd&group=2&month=10-2007&date=22
http://www.tan-kitchen.com/2008/09/miang-kham.html

......................................................................................................................................................

Tan Kitchen - Thai Kitchen: Miang Kham
Miang Kham. Miang kam is a tasty snack often sold as street food. It involves wrapping little tidbits of several items in a leaf,
http://www.tan-kitchen.com/2008/09/miang-kham.html

“เมี่ยงคำ...สูตรนี้ ทำง่าย” ประโยชน์สูง อร่อยสุดๆ เรื่อง...มหัศจรรย์ของใบชะพลูหน้าฝน...
14 ก.ย. 2009 ... เมี่ยงคำเป็นอาหารที่คนภาคกลางนิยมรับประทานเป็นอาหารว่าง ... เมื่อทำเมี่ยงคำเป็นอาหารว่าง ผู้รับประทานสามารถปรุงตามสัดส่วน
http://www.oknation.net/blog/soonthorn-filmkayab/2009/09/14/entry-1

เมี่ยงคำ สูตรดั้งเดิม
ช่องทางทำกิน : ข่องทางทำกิน:เคล็ดลับ 'เมี่ยงคำ' ทำเงินด้วยสูตรดั้งเดิม ... วรรณวิมล เฟื่องฟูสิน เจ้าของเมี่ยงคำชาววัง "วัน" จะเป็นผู้ที่ให้สูตร ...
http://www.thaibizcenter.com/hotnewsdetail.asp?newsid=242
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...